Starbucks’ın İtalya’da açılan ilk mağazasının 6 Eylül 2018’de Milano’da olduğunu biliyor muydunuz?

İtalya’da neden Starbucks’ın olmadığı uzun süredir akıllarda olan bir soruydu. İtalya’da Starbucks olmaması İtalyanlar için gayet anlaşılır durum çünkü kendi kahve kültürleri yeterince oturmuş ve Starbucks’tan daha iyi.

Milano’daki Roastery, İtalyan misafirler için şehre bir saygı duruşu niteliği taşıyor. Starbucks bu mağaza ile 47 yıllık tarihi boyunca kahve hakkında öğrendiği her şeyi nefes kesici bir ortamda sunuyor. İtalyan espresso kültürüne saygı niteliğinde tasarlanan 2.300 metrekarelik Reserve Roastery, moda ve kültürün başkentlerinden biri olan Milano’da kahve kavurma, demleme ve miksoloji gösterisi sunuyor.

Açılış günü Starbucks onursal başkanı Howard Schultz duygularını şu sözlerle ifade etmişti: “Milano’ya ilk kez geldiğim 1983 yılında şehrin espresso barlarında gördüğüm topluluk hissi, baristalar ile müşteriler arasındaki rahat ve gerçek insani bağ kurma anları beni büyüledi. Milano’daki Roastery’nin açılışı ile Starbucks’ın hikayesi bir döngüyü tamamlıyor. 35 yıl önce ilham aldığım o ilk andan milyonlarca insanın günlük hayatının bir parçası haline geldiğimiz bugüne dek yaşadığımız tüm deneyimi büyük bir saygıyla İtalya’ya getiriyoruz. Yeşil önlüğünü takan 350.000 çalışma arkadaşımız ve onlardan önceki milyonlar adına, İtalyan misafirlerimize en mükemmel Starbucks deneyimini sunacağımız için büyük onur ve gurur duyuyorum.”

Konumuza dönersek kahve konusunda işin üstadının İtalyanlar olduğunu bilmeyen yoktur. Hal böyle olunca İtalya’da her girdiğiniz kahveci zaten işini oldukça iyi biliyor. İtalya’da kahveciler sabah saatlerinde oldukça erken açılıyor ve çok kalabalık oluyor. Çünkü İtalyanlar take away şeklinde bir kruvasan -onların dilinde brioche ya da cornetto-  ve cappuccinoyu alıp ayakta atıştırarak güne başlıyorlar.

İtalya’ya gitmeden önce kahve hakkında bilmeniz gereken ilk bilgi kahvecilerin tabelalarında ‘bar” yazıyor. 

İtalya’da kahveciler ”bar” olarak geçiyor bu yüzden tabelalarda yazan bar kelimesi size bu mekanın kahve sattığını işaret ediyor. Kahve yapanlar için kullandığımız ”barista” kelimesinin de İtalya’dan geldiğini söyleyelim.

Kahve alırken bilmeniz gereken diğer şey ise önce ödeme yapıyorsunuz ve size ödeme esnasında take away mi – alıp gidecek misin- yoksa oturup mekanda mı içeceksin şeklinde bir soru yöneltiliyor. Sebebi mekanda oturacaksanız fiyata ekstra bedel yansıtılıyor.

Kahve sipariş etme kısmında ise içeceğinizi doğruca belirtmek gerekiyor. İtalyanca bilmenize gerek yok ama bu kültürün kuralları var:)

” Buongiorno, un caffè per favore ”

Eğer bir kahvecide sadece kahve alabilir miyim derseniz size kesinlikle espresso getirecektir. Çünkü İtalyanlar gün içinde su içer gibi espresso içtiğinden detay belirtmeden istenen kahve onlar için espresso demek.

İtalyanların shot şeklinde kafaya dikip ciao diyerek mekanı terkettiği hızlı hazırlanan ve hızlı içilen espresso yerine kahvem biraz daha fazla olsun fincanım dolu olsun, tek içişlik değil de iki – üç yudumluk olsun sütü de fazla olmasın derseniz Caffe Lungo tam size göre bir tercih olacaktır. Lungo (long) uzun manasında olduğundan espressodan miktar olarak daha fazladır.

Marchesi Pastanesi

Eğer İtalya’da Latte diyerek kahvenizi isterseniz de önünüze sadece süt gelecektir. Çünkü latte süt demek. Bizim bildiğimiz Cafe Latte yani sütlü kahve için Cappuccino ya da Caffe Macchiato demeniz gerekiyor.

İtalya’nın en güzel kahvelerinden biri de Caffe Ristretto, espressodan daha sert ve acı bir kahvedir. Bol bol yürüyeceğiniz & İtalya’yı keşfedeceğiniz yorucu bir günde bundan iyisi olabilir mi? Oldukça sevilen kahvelerden biridir.

Sıcak yaz günlerinde tercih edebileceğiniz bir kahve, soğuk anlamındaki İtalyan kelime freddo’dan anlayacağınız üzere Caffe Freddo soğuk kahve içmek isteyenler için ideal olabilir.

Kahvede alkol sevenler ve değişik lezzetlere açık olanlar için ise Caffe Corretto denenebilir. Sambuca ya da brendi likörü kullanılarak hazırlanan Caffe Corretto eğlenceli bir lezzet olabilir.

Son olarak İtalyanlar sabah kahvaltısı hariç asla yemek üstüne sütlü kahve içmezler bu yüzden akşam yemeği sonrası turist gibi görünmek istemezseniz tıpkı bir İtalyan gibi davranıp yemek sonrası espressonuzu sipariş vermelisiniz:)

Yemek sonrası tiramisu & espresso